Filter
Pärlvin/secco Rosévin Rött vin Vitt vin
Rosé Rött Vitt
Grauburgunder Merlot Riesling St. Laurent Weißburgunder
2023 2022 2021 2020
Nej Ja
Mundus Vini
ja
standardflaska (0,75 l)
0,75 L
Großes Gewächs Qba
Karl Pfaffmann Weingut Christmann Weingut Dr. Bürklin-Wolf Weingut Pflüger Weingut Philipp Kuhn
Pfalz
Torrt
Kapsyl Naturkork Presskork Skruvkork

Pfalz

Den otroliga mångfalden av jordmåner och det höga antalet soltimmar gör det möjligt att odla nästan alla druvsorter i Pfalz, även om riesling, spätburgunder och weißburgunder är de kvalitetsmässigt bästa och ger viner av högst internationell klass.

Historien om Pfalz

Pfalz har en vinhistoria som går över 2 500 år bakåt i tiden. Det har man bekräftat genom fynd som har hittats i Laumersheim i norra delen av Pfalz. Senare utvecklades vinodlingen av romarna som fanns i området fram till 400-talet. På 500-talet övertog kyrkan många egendomar, kloster grundades och vinodling bedrevs. Här liksom i andra delar av Europa var det munkar som anlade vinodlingarna under den tidiga medeltiden. En del av dessa områden håller hög kvalitet och används under samma namn än idag. På 700-talet fanns det mer än hundra vinorter i det som motsvararar dagens Pfalz. Under tiden när Pfalzgrevarna regerade landet, från 1200-talet till 1700-talet, intensifierades vinodlingen. I sviterna efter trettioåriga kriget och med osäkerhet som följde kom en stor nedgång. Den vände först på 1700-talet.
På 1800-talet grundades de första privata vingårdarna men de drabbades snart av ett kraftigt bakslag – vinlusen och mjöldaggen kom till Europa från Amerika och fick stora konsekvenser för den europeiska vinodlingen.
Liksom många andra vinregioner upplevde Pfalz en allvarlig kris på sjuttiotalet. Produktionen av kvantitet i stället för kvalitet var inte hållbar i längden. Därför valde en del vinodlare som tidigare sålt sina druvor till kooperativen att sälja under eget namn och ställa om från massproduktion till kvalitetsproduktion. Det utlöste en dynamik som finns kvar än idag.

Områden och klassificeringar i Pfalz

Vinregionen Pfalz sträcker sig från norr om Harxheim, Kindenheim och Heppenheim vid Worms till Schweigen på gränsen till Alsace. Den tangerar Oberrheingraben som har några av de bästa vingårdslägena på sluttningarna. På slätten brukas marken fortfarande med maskiner och det framställs en del kvantitet. Knappt 23 000 hektar med vinstockar ger fortfarande ett genomsnittligt skördeuttag på ca 100 hektoliter/hektar. Regionen delas in i underregionerna Mittelhaardt i norr och südliche Weinstraße. I Mittelhaardt finns några av Tysklands mest berömda vingårdslägen. Till exempel Deidesheimer Paradiesgarten, Forster Pechstein, Kallstadter Saumagen, Gimmeldinger Biengarten, Königsbacher Idig, Ruppertsberger Reiterpfad och Wachenheimer Gerümpel.
Området südlichen Weinstraße ligger runt Landau. Det har en kortare vintradition och blev känt först efter kvalitetsrevolutionen på åttiotalet. Då stod det snabbt klart att kvalitetsmässigt håller området samma klass som den mer kända grannen i norr. Några exempel här är Birkweiler Kastanienbusch, Kirrweiler Mandelberg, Schweigener Sonnenberg och Siebeldinger Im Sonnenschein.

Druvsorter och jordmåner i Pfalz

Pfalz har en fantastisk mångfald av druvsorter. Det beror dels på de många soltimmarna varje år och varma somrar med jämnt fördelad nederbörd, dels på jordmånen i Övre Rhendalen som är ovanligt komplex. Det kan till och med hända att en och samma vingård har olika jordmåner där musselkalken omväxlande innehåller brokig och röd märgel. Röd sandsten är vanligt (och används även i arkitekturen) liksom sand- och rhenkiseljordar, kalksten och delvis lerhaltig lössjord. Med så många olika jordmåner är det bara naturligt att även hitta många olika druvsorter, varav de vanligaste är riesling, spätburgunder, weißburgunder, chardonnay, muskateller, rieslaner och scheurebe, men även den mer sällsynta silvaner når hög kvalitet. Andra druvor som förekommer är auxerrois och grauburgunder, müller-thurgau och dornfelder, st. laurent och frühburgunder och till och med syrah, merlot, cabernet, sangiovese och pinotage. Sammanfattningsvis kan man säga att det väl knappast finns någon druvsort som inte hittar åtminstone en bra växtplats här.