Filter
Grauburgunder Riesling Sauvignon Blanc Silvaner Weißburgunder
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Falstaff James Suckling
ja
standardflaska (0,75 l)
0,75 L 3 L
Großes Gewächs Qba
Heyl zu Herrnsheim Weinkellerei St. Antony Weingut Weingut Carl Gunderloch Weingut Wechsler Weingut Weedenborn
Naturkork Övriga Skruvkork

Rheinhessens optimala terroir för kvalitetsvin

Paradoxalt nog ligger vinregionen Rheinhessen inte i Hessen, utan i Rheinland-Pfalz. Regionen formar en trekant mellan städerna Worms i söder, Bingen i väster och Mainz i öster. Rheinhessen är ett av de torraste områdena i Tyskland. Läget vid Rheinbecken är inte bara vackert utan försörjer också vinstockarna med nödvändigt vatten. När man ser Rhenflodens sträckning är det inte svårt att förstå att 20 % av ytan i Rheinhessen är täckt av vinstockar. Det idylliska landskapet bjuder också på många olika jordmåner vilket i sin tur skapar förutsättningar för många olika druvsorter. Vid sidan av löss- och sandjord förekommer rödskiffer, märgel, kalksten, lera, brunjord, porfyr och kvarts – mycket mer kan man inte önska sig.
Även klimatet är optimalt för vinodling med skydd från Odenwald och Taunusbergen. Temperaturen är mild med ett medelvärde på 9–10 °C. Det är inte bara Tysklands största vinregion utan också en av de varmaste.
I den lilla orten Nierstein am Rhein, halvvägs mellan Mainz och Worms, finns ”Rote Hang” som är ett av de mest kända vingårdslägena i Rheinhessen. Omkring 290 miljoner år gammal lerskiffer färgar jorden röd. Det och ett optimalt vingårdsläge på en solig sluttning resulterar i många av regionens bästa rieslingviner. Även fylliga grauburgunder, friska silvaner och balanserade röda viner är väl värda att provas. Med en odlingsareal på runt 26 000 hektar är Rheinhessen den just nu största vinregionen i Tyskland. Regionens 2 800 vinproducenter producerar tillsammans närmare två miljoner hektoliter vin av över 120 miljoner vinstockar. Rheinhessen delas in i tre underregioner: Området Bingen i nordväst, området Nierstein söder om Mainz och området Wonnegau som ligger söder om Nierstein och Bingen, och sträcker sig till Worms.
I de tre delarna av Rheinhessen finns 23 Großlagen och 414 Einzellagen. Riesling, müller-thurgau, silvaner, grauburgunder, dornfelder och spätburgunder är de vanligaste druvsorterna. Särskilt med produktionen av silvaner visar regionen framfötterna. Här finns Tysklands största odlingar av silvaner. Det unika med Rheinhessen är de många olika jordarna och det varma, torra klimatet. Tillsammans skapar de optimala förutsättningar för kvalitetsvin. Här odlas fler druvsorter än i någon annan region. Rheinhessen står för innovativa viner av hög kvalitet.

Druvsorter i Rheinhessen

Det behövdes ett generationsbyte på nittiotalet för att göra Rheinhessen intressant igen. En gång var regionen en av världens bästa, framförallt för riesling och silvaner. Idag produceras dussinviner vid sidan av kvalitetsviner. Med 2 800 vinföretag och två miljoner hektoliter vin om året är Rheinhessen Tysklands största vinregion med rieslingviner som är högt rankade både nationellt och internationellt. Riesling är dock inte den enda imponerande druvsorten i regionen. Lika djupa rötter i Rheinhessen har silvaner, grau- och weißburgunder och scheurebe, en relativt ny druva som blivit typisk för regionen sedan den korsade fram på 1920-talet i Alzey. Früh- och spätburgunder och sankt laurent med ursprung i Österrike väcker uppmärksamhet. Dessutom odlas fortfarande kvantitetsdruvor som müller-thurgau och dornfelder, kerner, regent och bacchus.

Rheinhessens historia

Som Tysklands äldsta vinregion har Rheinhessen mycket att berätta. Tidiga fynd har bekräftat att det förekom vinodling i regionen redan före Kristi födelse. I Ingelheim har man hittat en antik vattenledning från den romerska vinodlingen. Även de äldsta vingårdarna i Tyskland finns i Nierstein am Rhein. Än idag produceras förstklassiga viner på vingården ”Glöck” som finns omnämnd redan år 742. Kejsaren Karl den store såg potentialen i Rheinhessen och vidtog åtgärder som främjade vinodlingen. På hans initiativ röjdes stora arealer på Rhenplatån omkring år 760 som planterades med troligen rieslingstockar. I mitten av 1800-talet var vinerna från Rheinhessen några av de bästa och dyraste i Tyskland. Men efter världskrigen såg regionen en tillbakagång. Merparten av vinerna som producerades var billiga, söta dussinviner och den tidigare höga kvaliteten tycktes som bortblåst. Från 1960 satsade man åter på kultiverade druvsorter. Den mest planterade druvan som odlas än idag är müller-thurgau.